Glada teorier om kruviga kvinnor och smarta barn.

Smarta barn föds av bredhöftade kvinnor, skriver SvD, för att (enligt den amerikanska studien) Omega-3-fettsysror (som man blir smart av, ät fisk, barn!) lagras i kvinnans stuss och höfter. Ekvationen är alltså fett arsel = mycket omega-3 = smarta barn. Jasså, det säger ni?

För det första är sådana här resonemang ett klassiskt typexempel på biologistiska skitpåsar, omega-3 är om möjligt en potentiell faktor för barnets framtida intelligens. Och för det andra förutsätter man alltså att bredhöftade kvinnor har högre omega-3-reserv, vilket förståss inte hänger ihop med något annat än forskernas förhoppningar att hitta en biologisk förklaring till allting. En bredarslad kvinna som enbart proppar i sig godis och smör lär ju inte få i sig (och givetvis inte heller lagra) speciellt mycket omega-3, så i grund och botten är ju kontentan att det enbart handlar om om huruvida man får i sig omega-3, vilket både kurviga och slanka förståss kan. Biologismen i sitt dumma esse.

Dessutom för man något kvasiresoneamng kring att män väljer kvinnor utifrån de evolutionära fördelar som breda höfter antas ge (alltså: "Ugh! Kvinna, bred bakdel! Vill ha! UGH!") utan att ta hänsyn till de faktiskta fluktationer i skönhetsidealen genom historien. Detta bevisar bara en gammal sanning: Teorier som inte är förankrade i någon empiri är bara dragna ur någons arsel.

/ne


Kommentarer
Postat av: mattant

Ja du, de hittar på allt möjligt de där "forskare". Det som alltid gör mig förvånad är att de lägger pengar till att forska om sådant överhuvudtaget. Vilket slöseri av tid och resurser.
Snart kommer det någon mer forksning som kommer att motsäga det hela ska du se, det händer alltid.
Och förresten har de tänkt på att vissa kvinnor lagrar inte alls fett i höfterna utan i magen precis som män gör? Antagligen inte.

2007-11-03 @ 16:20:50
URL: http://mattant.blogg.se
Postat av: ne

Ja, antagligen kommer det komma motsat forskning. Denna forskningspartikularism är ju givetvis ett sätt att gå till väga. Därmot bör man kanske inte se det som hugget i sten att det är på det här sättet vetenskap bör bedrivas. Men hur det blir får väl framtiden utvisa.

2007-11-04 @ 13:48:57
URL: http://titel.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0