Heja alla konservativa prällar!

Svenska kyrkan har beslutat att behålla sin juridiska vigselrätt, vilket innebär att, om en könsneutral äkenskapslag antas i riksdagen (vilket den, så här i det tjugoförsta århundradet, givetvis borde) kyrkan blir tvungen att viga även homosexuella. Det finns ju förståss en stark konservativ oppinion inom kyrkan mot det här; jag kan tänka mig att de skriker: Vi skola icke sodomiter ock kettare i Gud Fader Allsmäcktiges hus wigha!

Och jag, ja jag håller stenhårt på 1800-talesmänniskorna här. Stå på er! För er tro!

För det första: varför skulle homosexuella vilja viga sig i kyrkan? Homosexuella, och alla andra som historiskt har blivit förtryckta av religiös dogmatik borde vilja bränna ner kyrkan hellre än gifta sig i den.

För det andra: Det är fan dags (så här i det tjugoförsta århundradet) att obskyra trosinriktningar helt frikopplas från staten och civilsamhället. Religion borde betraktas som den hobby det faktiskt är.

Så: Heja, heja konservartiva inom kyrkan. För varje utspel ni gör tar ni ett spadtag för hela er medeltida institutions grav.

/ne

Fem saker jag trodde att jag aldrig skulle ge en chans

Min blogg har beskyllts för att vara både trångsinnt och bitter, aggressiv (jag har uppenbarligen mig själv att skylla här) och allmänt osympatisk. Så jag hade tänkt göra lite förändringar, om än bara för ett inlägg. Jag menar, hur tröttsamt blir det inte med enbart aggressiva utspel?

Jag upptäckte på den glade cynikern Andreas blogg bloggsmittan "8 saker jag aldrig kommer att ge en chans" som ekar likt rundgång i den svenska bloggosfären. Som lite av en motreaktion tänkte jag ta upp några saker som jag faktiskt gav en chans, trots att jag trodde att jag aldrig skulle ge dem en chans. Jag tänker mig (och har alltid tänkt mig) att det är lite fint att sätta sig på tvären, lite som man kan tänka sig att ett fiskben tänker. Dessutom har jag beslutat mig för att bara ta upp fem saker (för att: jag vill vara tvärs-emot/jag lider av tillfällig fantasibrist)

1. Bloggar trodde jag aldrig att jag skulle engagera mig i. Även om bloggmediet förståss har så stor potential till  att bli en global och för all del glokal demokratiserande medvetandegörande rörelse tänkte jag mig att det i huvudsak ändå alltid kommer vara en slaskhink för allmänt tyckande, konspirationsteorier och navelskådning. Nu sitter jag och bloggar själv, och har väl insett att det visst finns skribenter som faktiskt har något att säga, vilket förståss inte hindrar det faktum att majoriteten av bloggarna inte är annat än virituella toaletter.

2. Studier var något jag under de glada gymnasieåren hade svårt att föreställa mig att syssla med. Nu är det en realitet: jag är student. Detta hänger förståss ihop med att jag provade...

3. hederligt arbete, och jag kom på att det var nog inte något för mig.

4. Vapen,
ärligt talat, när jag gick i låg- och mellanstadiet var ju det där med fred något man pushade på. Seså, ungar, rita FNs emblem, rita en kanon som skjuter blommor. Kladda ihop något som vi sänder till någon i långtbortistan. Detta tycks ju varit vitala delar i fostrandet av goda svenska medborgare. Precis som lumpen.

5. Sådana här listor, som förståss är den uppenbara punkten. "Jag tycker"-listor är för det mesta inte annat än ytlig, löjlig och för det mesta helt substanslös självbekräftelse-onani. Därav min vilja att vara anti, kan tänkas. Dock bör det väl poängteras att detta i huvudsak blev en sarkastisk hat-lista ändå, trots det vackra orden och goda intentionerna.

/ne


Dumma tyskar

Är du en idiot? Läs detta först!
Nej, varken titeln eller innehållet i det här blogginlägget antyder att jag tycker att alla tyskar är dumma. Inlägget handlar om dumma tyskar, det vill säga sådana tyskar som är dumma. Så ge fan i att kom med något illa genomtänkt kackel i kommentarerna. Bitte.



Ni känner säkert till Eva Herman, den tyska programledaren som har argumenterat för att nazismens familjepolitik (som väl, ärligt talat, inte var så mycket mer än ett avelsprogram?) var något gott, och att det var synd att de värden det prioriterade har gått förlorade. Typ. Det har förståss blivit ett jävla rabalder kring det här, men den roliga twisten har kommit nu.

SvD rapporterar att en undersökning har gett att 25% av tyskarna menar att det fanns goda sidor i det nazistiska samhället (eller som SvDs artikelrubrik har vridit till det: "Många tyskar ser gott i nazismen"). Det roliga här är ju hur frågan har ställts: "Hade nationalsocialismen några goda sidor, som till exempel byggandet av motorvägar, minskad arbetslöshet, låg kriminalitet och familjevärderingar?" På detta har 25% av tyskarna svarat "ja". Är det inte märkligt att det inte är fler!?

Låg kriminalitet, minskad arbetslöshet och väl även förbättrad infrastruktur är väl något som nästan alla kan skriva under på som goda saker?  I princip har man frågat: "Är dessa goda saker?" (och 75% tycker det inte?) Och jag menar, givetvis fanns det sidor hos nazismen som gynnade en del (en majoritet till och med, d.v.s. lydiga, friska tyskar), annars skulle inte NSDAP ha behållit så pass mycket popularitet som man ändå gjorde. Allt är inte bara rökridåer och spegelväggar av propaganda. Och frågeställningen är pinsamt korkad.

Men folk upprörs ju av det här. Man får inte tycka att någonting som kopplas till nazismregimen på något vis var positivt laddad. En fjärdedel av tyskarna har problem med sin inlärda ryggmärgsreflex som automatiskt ska skydda dem mot nazistsympatier.

Men är det verkligen så fint med politiska reflexer? Och tror man verkligen att eventuella framtida monsterregimer kommer vara dumma nog att trigga dessa reflexer? Politisk medvetenhet bör vara nykeln, och i medvetenheten ligger ju givetvis att vara herre över sina instinkter, inte sant?

/ne

Samma lika? (religiösa och ateister)

Ofta hör man ju åsikten att ateister och troende är ungefär samma jeppar. "Det handlar ju om tro i båda fallen", "Samma lika", o.s.v. Motiven och personerna bakom de här idéerna verkar sträcka sig från konservativa som vill försvara religionen (på, i enlighet med vanligt konservativt förfarande, helt irrationella grunder), vanliga tomskallar av "Jag-tror-på-nått-men-jag-vet-inte-vad-det-är"-stöpning, och, faktiskt, religiösa själva (vilket ju är stor, stor humor). Sammanhållande är att folk som företräder den här åsikten är att de menar att det är fel att basha religion. (Obs att "folk" i ovanstående mening kan med fördel bytas ut mot "fån")


Oavsett motiv, ideologiska och metafysiska idéer, antal gymnasiepoäng i religionskunskap och filosofi och missriktad hänsyn till "oliktänkande" har ni fel. Att inte tro och att tro är två väsensskilda saker. Även om det visst "handlar om tro i båda fallen" är det inte "samma lika". Inte alls.


Om vi iakttar olika nivåer i detta ser vi detta:

(1) Finns det någon gud?

(2) Är detta en specifik gud som du känner till något om genom något slags skrivet dokument, eller genom någon oral tradition?

(3) Följer du denne guds regler (d.v.s. de regler någon har skrivit ner eller verbalt förmedlat till dig), för att uppnå frälsning/undvika straff?


Skillnaden mellan att svara "nej" på (1) och att svara "ja" på alla frågor är ju enorm.


Ateisten tror inte för att hen inte har blivit övertygad om de religiösa bevisens vederhäftighet. Men religiös tro är något annat, det är, som Pat Condell säger, en ren viljehandling. Blind tro har ingen förankring i något vi "vet". Och det är ju just det som är hela grejen, inte sant? Precis som Douglas Adams skojar om det i Liftarens Guide till Galaxen, en religion baseras på tro, och en gud som vi vet existerar behöver ingen tro på. Och successivt har ju religionen flyttats bakåt när vi faktiskt har fått kunskap att fylla tomrummen där religiös dogmatik tidigare fyllde igen med tro. På samma sätt har gudsbegreppet blivit mer abstrakt och mer och mer flyttats utanför den konventionella världsbilden, nu utgör "Gud" mer en samling regler ("livsråd" för den liberale prällen, och "plikter" för den konservative) för hur vi leva våra liv. Ärligt talat, kunde vi inte bara ha kasserat hela skiten redan när de första myterna spräcktes?


Så det är en enorm skillnad mellan att tro på något ofalsifierbart, och att inte tro på det. Men är gud redo att överbevisa mig får han gärna påkalla min uppmärksamhet till sin existens, till dess kommer jag fortsätta betrakta hans existens som inget annat än tom, blind tro, som hitintills inte har hjälpt mig eller någon annan.


/ne


Paranoide Tom Cruise är i gott sällskap

SvD rapporterar att Tom Cruise har byggt ett skyddsrum för att undvika att bli attackerad av en alien, som tydligen befolkar hans paranoida världsbild. "Jaha" säger jag (efter att ha förfasats över artikeln, som verkligen (vad gäller innehåll och faktakoll) inte är annat än en Aftonbladetartikel insmugen i SvDs nätupplaga), sådan har idioti är väl inget nytt, eller ens specifikt för scientologer. Faktum är att paranioda vanföreställningar är ju något som har förföljt människan ända sedan hon uppfann, i kronologisk ordning: vapen, berusningsmedel och religion.

Och är Tom verkligen jättesjuk?

Jag menar, är det inte rimligare - utifrån det vi faktiskt lärt oss om världen (i motsats till det som någon har hallucinerat ihop för tusentals år sedan) - att vara rädd för utomjordlingar än för satan och helvetet? Tom Cruises paranoida vanföreställning har ju till viss del grund i vetenskap (alltså: universum och möjligheten till liv på andra platser än jorden), medan helvetet inte har grund i något annat än någon svamptuggande, psykotisk ökenmupp med för mycket fritid.

Om jag skulle bygga mig ett skyddsrum för att skydda mig mot det årliga "brinnande-bajs-regnet" skulle Sveriges läkarkår vara jäkligt ivriga på att skriva ut medicin åt mig, medan religiösa kommer undan som troende (vilket, gvietvis bara är samma sak som sinnessjuk) trots att de avstår från sex i rädsla för att en arg Gud ska slänga ner dem till en annan dimension - helvetet - där de ska bli troterade av en ännu argare och elakare djävul. Religiösa i alla länder, sök hjälp!

Tills dess ska jag bygga mig ett skyddsrum, inte för att skydda mig mot utomjordlingar, bajsregn eller ens kärnvapenkrig. Utan för att skydda mig mot religioner och dess utövare, för (jag är helt ärlig nu) det är faktiskt ni - och har har alltid varit ni - som är det största hotet mot människan, både som individ och kollektiv, både mot er själva och andra.

Over and out
/ne


"Islamofobiskt" Copy-Paste-korståg i bloggosfären (Man ser det man vill prt 2)

I kommentarerna till mitt förra inlägg* dyker följande fula nylle upp:

"Muslimerna strömmade till Sverige och till andra länder för att påtvinga islam på befolkningen. Det är dags att säga NEJ till de fanatikerna och deportera samtliga muslimer tillbaka till sina medeltidsenliga hemländer. Sverige har ingenting att göra med islam och Allah och muslimerna hör inte hemma i Sverige! Svenska politikerna borde bevara svenskheten i Sverige och befria Kungariket Sverige av muslimska terroristerna."

Skribenten heter Gershon ben David. Eller Gödselspridaren Benny, eller varför inte David utan Språkkänsla?

Jag tänker inte fördjupa mig speciellt mycket i själva texten (och för all del det som till äventyrs skulle kunna, med en stor portion god vilja, kallas resonemang), eller ogga mig alltför mycket kring det klassiska att försvarare av Sverige och svensheten har språkkänsla som femåringar. Jag menar, detta säger sig självt, Benny-Boy är en idiot och skriver som en sådan. De som inte håller med om detta brukar tillhöra mästarna av antiprocess, konspiratoriska gaphalsar och "jag tycker"-spöken som befolkar slaskhinken www.politiken.biz.

Vad som är intressant här är att texten så uppenbart är en standardtext som Greshe den Slöe och Oduglige har suttit hemma och knackat in i WordPad för att sedan kopiera och klistra in i slumpvisa bloggar. Eller sker urvalet verkligen slumpmässigt? Tyckte Slasktratts-David att hans ""text"" (de dubbla citattecknen signalerar ett avståndstagande från ordvalet) på något vis hörde hemma som kommentar till mitt förra inlägg? I sådana fall, Ben Dick: man ser det man vill

Gretchen har alltså kopierat in samma text på andra ställen. Okej, det var bara ett ställe, men mitt tips är att David med Huvudet i Arslet har kopierat in sitt "brandtal" (lika hett som is) på ett flertal bloggar, men fått det raderat. Jag tänker mig att bloggarna i fråga kanske tror att Ben Hur fan står det till i Skallen skulle dra hets mot folkgruppsåtal mot dem, vilket förståss är befängt. Dessutom, alla muslimer borde tacka Allah för att det finns sådana här muppar som förlöjligar sig själva och all kritik mot islam.

Faktum är att jag undrar om herr David egentligen är ett troll. Ett troll eller en vanlig idiot, likförbannat är folk skraja nog att radera hans kommentrarer. Trams.

/ne

*Ja, där skulle den vanlige "bloggaren" gjort en länk. Men ärligt talat: scrolla ner för fan.

Man ser det man vill

Oavsett om man skriker "Varg! Varg!" (efter genomläsning av artikeln var det ju inte så läskigt, i varje fall jag tänker inte avstå från flygresor på grund av detta), eller om man skriker "Konspiration!", ser man det man vill.

I SvDs fall ("Varg! Varg!") handlar det nog om rent ekonomiska hänsyn, att de hemska islamisterna hotar Sverige lockar säkert till en del klickande (artikeln ligger på tredje plats i SvDs klicktopp just nu...).

I det andra fallet, med bloggare Svensson, är ju motiven lite mer svårtydda. Han menar alltså att SvD är islamofobiskt i och med att man publicerar den här artikeln. Detta för att "den privatfiansierade, USA-baserade organisationen Site, som övervakar islamistiska webbplatser" är källan till informationen om videon. Svensson hävdar att Site är Mossad, och därför inte att lita på.

Om vi bortser från det idiotiska i konstruktionen att Site är Mossad (vilket ju också leder till att Mossad är Site, ja ni förstår), och inriktar oss på det Svensson vill ha sagt: att Site kontrolleras av Mossad, kvarstår frågan om vilka bevis Svensson har för det. Ingenstans i hans blogg-inlägg hänvisas till några uppgifter som ska stödja detta. En snabb googlesökning gav inget (men det kan ju alltid vara min google-fu som brister). Så vitt jag vet kan Svensson lika gärna ha dragit kopplingen Site - Mossad ur sitt eget arsel. Jag menar, det är ju fundamentalt i all diskussion att kunna göra adekvata källhänvisningar, inte minst när man kommer med "konspiratoriska" påståeenden.

Vidare - angående artikelns "islamofobism" (ett ord lika överanvänt och urvattnat som "antisemitism" var för några år sedan) - är det inte märkligt att artikeln i allra högsta grad tar upp skeptiska synpunkter på videon (faktum är ju att de enda experter som kommer till tals faktiskt är skeptiska, SvD borde gå en kurs i islamofobisk propaganda...)?

Men, som sagt, man ser det man vill. Och är man lagd åt det konspiratoriska hållet kan man lika gärna se saker fast man är blind...

/ne 

Spöknippet: polisen och symbolerna ("fascism!" prt 3)

Har du tänkt på att polisens emblem faktiskt innehåller Mussolinis fascistpartis märke? Spöknippet, fasces. Den här killen har gjort det. Betyder det att polisen är fascister? ("fascistsvin" är ju iofs ett standardtillmäle riktat mot polisen, speciellt från gatstensvänstern, men också från den vanliga fulla bråkstaken på stan givetvis).

Givetvis inte.

Spöknippet som symbol för myndighet stammar ju från romarriket (antagligen ännu äldre). Och polisen har haft spöknippet i sin symbol långt innan Mussolini kom på att det var en grym symbol att utnyttja. 

Men hur är det med symboler, som genom historien laddas med parallella betydelser? Den ovan refererade bloggen anser att polisen faktiskt borde byta symbol p.g.a. 20 år av fascism i Italien. Som om det vore symbolen som gör polisen till "fascister!" (det är givetvis ovannämda gatstensvänster som gör detta...). Man undrar hur det är med begreppet "demokrati", har det förstörts genom USAs "krig för demokrati" i exempelvis Irak? Borde kristna som tar avstånd från kristendomens vansinnigheter genom historien sluta använda korset som symbol?

Ja, vad tycks?

RSS 2.0