Dumma tyskar

Är du en idiot? Läs detta först!
Nej, varken titeln eller innehållet i det här blogginlägget antyder att jag tycker att alla tyskar är dumma. Inlägget handlar om dumma tyskar, det vill säga sådana tyskar som är dumma. Så ge fan i att kom med något illa genomtänkt kackel i kommentarerna. Bitte.



Ni känner säkert till Eva Herman, den tyska programledaren som har argumenterat för att nazismens familjepolitik (som väl, ärligt talat, inte var så mycket mer än ett avelsprogram?) var något gott, och att det var synd att de värden det prioriterade har gått förlorade. Typ. Det har förståss blivit ett jävla rabalder kring det här, men den roliga twisten har kommit nu.

SvD rapporterar att en undersökning har gett att 25% av tyskarna menar att det fanns goda sidor i det nazistiska samhället (eller som SvDs artikelrubrik har vridit till det: "Många tyskar ser gott i nazismen"). Det roliga här är ju hur frågan har ställts: "Hade nationalsocialismen några goda sidor, som till exempel byggandet av motorvägar, minskad arbetslöshet, låg kriminalitet och familjevärderingar?" På detta har 25% av tyskarna svarat "ja". Är det inte märkligt att det inte är fler!?

Låg kriminalitet, minskad arbetslöshet och väl även förbättrad infrastruktur är väl något som nästan alla kan skriva under på som goda saker?  I princip har man frågat: "Är dessa goda saker?" (och 75% tycker det inte?) Och jag menar, givetvis fanns det sidor hos nazismen som gynnade en del (en majoritet till och med, d.v.s. lydiga, friska tyskar), annars skulle inte NSDAP ha behållit så pass mycket popularitet som man ändå gjorde. Allt är inte bara rökridåer och spegelväggar av propaganda. Och frågeställningen är pinsamt korkad.

Men folk upprörs ju av det här. Man får inte tycka att någonting som kopplas till nazismregimen på något vis var positivt laddad. En fjärdedel av tyskarna har problem med sin inlärda ryggmärgsreflex som automatiskt ska skydda dem mot nazistsympatier.

Men är det verkligen så fint med politiska reflexer? Och tror man verkligen att eventuella framtida monsterregimer kommer vara dumma nog att trigga dessa reflexer? Politisk medvetenhet bör vara nykeln, och i medvetenheten ligger ju givetvis att vara herre över sina instinkter, inte sant?

/ne

Kommentarer
Postat av: Pliton

Så här brukar det alltid vara. Om Adolf Hitler framställs på något annan sätt än en spottande och frustande dåre så är det pro-nazi. Även om han toppar ondhetsrankingen så var han ju trots allt bara en mäsnniska med mänskliga egenskaper. Skulle tyskarna fira deras nationaldag på samma sätt som norrmännen skulle alla höra stöveltramp i bakgrunden.
Vi är till och med så indoktrinerade att så fort vi hör det tyska språket kan vi inte låta bli att tänka på Hitler i en talarstol. Hur många generationer tyskar ska sona nazisternas brott?

2007-10-20 @ 17:08:18
Postat av: ne

Jag håller förståss med, även om jag tycker att du förenklar lite. Om man skrapar lite på Aftonbladet- och "Om detta må ni berätta..."-ytan tycker jag att man upptäcker mer och mer medvetenhet om de faktiska problem som nazismens existens i mänsklighetens historia faktiskt innebär.
/
Hitler var förståss en galning (och även om han frustade och spottade var han en uppenbart karismatisk galning), det intressanta (och det viktiga, för all del) är att identifiera de mekanismer som faktiskt fick folk att följa honom. Böcker som "Helt vanliga män" av Browning rekommenderas, så även biografin om Eichmann.
/
Och tyskarna kommer nog, så länge nazismen och II.VK är historiskt aktuellt (och det kommer de vara länge), fortsätta få lida för detta.

2007-10-20 @ 23:44:42
URL: http://titel.blogg.se/
Postat av: guderian

"På detta har 25% av tyskarna svarat "ja". Är det inte märkligt att det inte är fler!?"

nä det är inte märkligt, för tyskar är inte dumma dom är visa av erfarenhet,,, för man kan skapa "gott" med onda metoder och så länge en av faktorerna är ond så blir äver resultatet ont, endast det som skapas på individens vilkor kan vara gott för individen.

Puss så länge,,

ps gilar din bloggstil. ds

2007-10-25 @ 12:32:58
Postat av: ne

guderian: Jag håller inte med här. Hade frågan varit ställd som såhär: "Var motorvägar, minskad arbetslöshet och kriminalitet fördelar med nazismen" hade man ju eg. frågat om nazismen som sådan hade fördelar jämte nuvarande demokratiska statsskick. Däremot som frågan faktiskt var formulerad frågar man bara om motorvägar, låg kriminalitet och minskad arbetslöshet är bra saker.
/
Puss själv. Och tack för uppmuntran.

2007-10-25 @ 18:00:28
URL: http://titel.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0