Man ser det man vill

Oavsett om man skriker "Varg! Varg!" (efter genomläsning av artikeln var det ju inte så läskigt, i varje fall jag tänker inte avstå från flygresor på grund av detta), eller om man skriker "Konspiration!", ser man det man vill.

I SvDs fall ("Varg! Varg!") handlar det nog om rent ekonomiska hänsyn, att de hemska islamisterna hotar Sverige lockar säkert till en del klickande (artikeln ligger på tredje plats i SvDs klicktopp just nu...).

I det andra fallet, med bloggare Svensson, är ju motiven lite mer svårtydda. Han menar alltså att SvD är islamofobiskt i och med att man publicerar den här artikeln. Detta för att "den privatfiansierade, USA-baserade organisationen Site, som övervakar islamistiska webbplatser" är källan till informationen om videon. Svensson hävdar att Site är Mossad, och därför inte att lita på.

Om vi bortser från det idiotiska i konstruktionen att Site är Mossad (vilket ju också leder till att Mossad är Site, ja ni förstår), och inriktar oss på det Svensson vill ha sagt: att Site kontrolleras av Mossad, kvarstår frågan om vilka bevis Svensson har för det. Ingenstans i hans blogg-inlägg hänvisas till några uppgifter som ska stödja detta. En snabb googlesökning gav inget (men det kan ju alltid vara min google-fu som brister). Så vitt jag vet kan Svensson lika gärna ha dragit kopplingen Site - Mossad ur sitt eget arsel. Jag menar, det är ju fundamentalt i all diskussion att kunna göra adekvata källhänvisningar, inte minst när man kommer med "konspiratoriska" påståeenden.

Vidare - angående artikelns "islamofobism" (ett ord lika överanvänt och urvattnat som "antisemitism" var för några år sedan) - är det inte märkligt att artikeln i allra högsta grad tar upp skeptiska synpunkter på videon (faktum är ju att de enda experter som kommer till tals faktiskt är skeptiska, SvD borde gå en kurs i islamofobisk propaganda...)?

Men, som sagt, man ser det man vill. Och är man lagd åt det konspiratoriska hållet kan man lika gärna se saker fast man är blind...

/ne 

Kommentarer
Postat av: Surukai

Jag tror att källkritik, referenser och grundade argument är en lyx vi sällan ser på bloggar. I mångt och mycket är det en slasktratt för åsikter snarare än ett medium för vettig diskussion.

2007-10-06 @ 23:02:53
URL: http://blog.reptid.nu
Postat av: ne

Word. Väl uttryckt. Men jag tror ju ändå på människans inneboende godhet, och bloggmediet borde ju kunna vara en stark kraft för att kanalisera mänsklighetens intelektuella styrka, likt en global tankesmedja. Men det ändrar ju inte det faktum att de flesta bloggar man stöter på är träsk av allmänt tyckande i sådan osmakliga propotioner att det inte ens platsar på lokaltidningens insändarsidor...

2007-10-06 @ 23:14:59
URL: http://titel.blogg.se/
Postat av: Gershon ben David

Muslimerna strömmade till Sverige och till andra länder för att påtvinga islam på befolkningen. Det är dags att säga NEJ till de fanatikerna och deportera samtliga muslimer tillbaka till sina medeltidsenliga hemländer. Sverige har ingenting att göra med islam och Allah och muslimerna hör inte hemma i Sverige! Svenska politikerna borde bevara svenskheten i Sverige och befria Kungariket Sverige av muslimska terroristerna.

2007-10-07 @ 01:43:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0