Spöknippet: polisen och symbolerna ("fascism!" prt 3)

Har du tänkt på att polisens emblem faktiskt innehåller Mussolinis fascistpartis märke? Spöknippet, fasces. Den här killen har gjort det. Betyder det att polisen är fascister? ("fascistsvin" är ju iofs ett standardtillmäle riktat mot polisen, speciellt från gatstensvänstern, men också från den vanliga fulla bråkstaken på stan givetvis).

Givetvis inte.

Spöknippet som symbol för myndighet stammar ju från romarriket (antagligen ännu äldre). Och polisen har haft spöknippet i sin symbol långt innan Mussolini kom på att det var en grym symbol att utnyttja. 

Men hur är det med symboler, som genom historien laddas med parallella betydelser? Den ovan refererade bloggen anser att polisen faktiskt borde byta symbol p.g.a. 20 år av fascism i Italien. Som om det vore symbolen som gör polisen till "fascister!" (det är givetvis ovannämda gatstensvänster som gör detta...). Man undrar hur det är med begreppet "demokrati", har det förstörts genom USAs "krig för demokrati" i exempelvis Irak? Borde kristna som tar avstånd från kristendomens vansinnigheter genom historien sluta använda korset som symbol?

Ja, vad tycks?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0